Rupsmobiele oplossingen: wendbaar, mobiel en op ieder terrein

Als ik zeg: rupsonderstel, dan zeggen de meeste mensen in mijn omgeving vrijwel direct: ‘tank’. En dat beeld klopt als een bus. Toch zijn er nog veel meer toepassingen met rupsonderstellen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan rupsmobiele oplossingen bij recycling-, offshore-, funderings- en oogstmachines. In deze blog neem ik jullie mee in enkele innovatieve rupsmobiele oplossingen.

Vastlopen op het veld

Niets zo irritant als dat tijdens het oogsten je machine op wielen vastloopt in de modder: je machine staat stil, het vrijmaken van de machine kost veel tijd en dus lopen de kosten op. Als de wielen eenmaal vastlopen kun je ervan uitgaan dat dit vroeg of laat weer zal gebeuren. Totale schade: hoge kosten, niet afgemaakt werk en ontevreden opdrachtgevers.

 

akker

Een goed voorbeeld van een veld dat met rupsen goed begaanbaar is en met wielen niet.

Oogsten in de winter

Zo is prei een groente die vooral in de herfst en winter geoogst wordt. Het komt dus geregeld voor dat het oogsten op een veld als hierboven afgebeeld gebeurt. De vaak slecht begaanbare ondergrond is de belangrijkste reden voor fabrikanten van preioogstmachines om de machine op rupsen te bouwen.
Een machine op wielen rijdt over de ondergrond en een machine op rupsen rijdt over zijn eigen track of ketting. Het draagvlak is bij een rups groter waardoor een rups minder snel wegzakt en vastloopt. De bodemdruk is beter verdeeld en daarom zal de machine op een rupsonderstel in zware omstandigheden een veel betere prestatie leveren.

 

Machine naar werk in plaats van werk naar machine

Een ander voorbeeld: als een machine niet mobiel is moet het werk naar de machine gebracht worden. Iedere keer opnieuw. Dit kost enorm veel tijd en moeite.

Een klant van VTS werkzaam in de schrootrecycling industrie, is de eerste leverancier die schrootrecycling installaties op rupsen bouwt. Hiermee is het transporteren van grote hoeveelheden schroot naar de machine verleden tijd. De machine rijdt nu op afstand bestuurd door de kraanmachinist van schroothoop naar schroothoop. Het grootste voordeel hiervan is tijdwinst.

Het rupsonderstel met stalen kettingen en vlakke platen is overigens prima geschikt om over de werf te rijden, zelfs als er scherpe resten schroot op de vloer zijn achtergebleven.

 

rupsonderstel

Een VTS rupsonderstel met vlakke platen dat gebruikt wordt in de schrootrecycling industrie.

Keren in een kleine ruimte

Tot slot, een machine op een rupsonderstel is erg wendbaar en kan gemakkelijk om zijn as draaien.
De reden voor Wopa om de hydraulische klauwverzorgingsbox te bouwen op een rupsonderstel. De wendbaarheid is ideaal om de machine op afstand bestuurd een stal in te laten rijden, door de rubberen rupsen is het nemen van een drempel geen probleem en beschadigt de ondergrond niet.

 

klauwverzorgingsbox

De klauwverzorgingsbox van Wopa met VTS rupsonderstel.

Mobiliteit, wendbaarheid, bodemdruk

Mobiliteit, wendbaarheid en een slecht verdeelde bodemdruk zijn stuk voor stuk kenmerken die aanzienlijk verbeterd kunnen worden door het rupsmobiel maken van een machine. Heb je interesse in het rupsmobiel maken van je machine of lijkt het je gewoon interessant om eens een kijkje bij VTS te nemen, laat het ons weten. Je bent altijd welkom!

 

 

Sam Leeneman

Sam Leeneman – medewerker sales rupsonderstellen

Overig nieuws

wall-y 4

Wall-y crawlers voor Surerus Murphy

Onlangs heeft VTS de onderstellen van een aantal Wall-y crawlers…

Meer lezen >

Nieuwe rijmotoren voor je machine bestel je voortaan online op www.fargo-drives.com!

De rijmotoren van je machine leveren zo’n zwaar werk dat…

Meer lezen >

VTS helpt bij het bouwen van tunnels onder de Donau

De producten van VTS worden steeds internationaler en de kennis…

Meer lezen >

Een onderwagen voor het oogsten van prei

Een tijdje geleden is deze high speed onderwagen geleverd aan…

Meer lezen >